Terhességi/gesztációs diabétesz

Gesztációs diabetes

Gesztációs diabétesz: amikor a terhesség során leszel cukorbeteg Módosítva: Cukorbetegség koraszülés terhesség A gesztációs diabétesz, vagyis a terhesség során, először észlelt cukorbetegség, mind a gesztációs diabetes, mind az anyukát egyaránt veszélyeztetheti!

gesztációs diabetes

A várandósság olykor nem a kellemes és nyugodt babavárásról szól, ugyanis vannak olyan állapotok, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. A terhességi diabétesz tüneteiről, veszélyeiről és kezeléséről dr.

gesztációs diabetes

Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. Miért alakul ki a terhességi cukorbetegség?

Gesztációs diabétesz: amikor a terhesség során leszel cukorbeteg

Várandósság során több hormonális változás is zajlik a szervezetben, melyek a magzat fejlődését és a szülést hivatottak támogatni. Ezek a változások azonban befolyásolják a vércukorszintet és megnehezítik az inzulin munkáját, megváltozik a szövetek inzulinra való érzékenysége.

gesztációs diabetes

Ez azt eredményezi, hogy egyre több inzulin termelődik, hogy normalizálja a vércukorszintet. Ha a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint előállítani, úgy megjelenik a cukorbetegség.

gesztációs diabetes

Gesztációs diabetes esetén a probléma a szülést követően általában rendeződik. Leginkább a terhesség második, harmadik trimeszterében fordul elő a gesztációs diabetes.

gesztációs diabetes

Szűrése cukorterheléses vizsgálat, OGTT kötelező minden várandósságnál legalább egyszer a 24 és A terhességi cukorbetegség a magzatra is, az anyukára is veszélyes lehet Gesztációs diabetes EgészségKalauz A terhességi cukorbetegség legtöbbször nem jár figyelemfelhívó tünetekkel, ám ha mégis, akkor könnyű összetéveszteni a várandósság során fellépő panaszokkal, mint pl. Mielőbbi kezeléssel elkerülhetőek a gesztációs diabétesz szövődményei A gesztációs diabetes mind az anyuka, mind a magzat egészségét veszélyeztetheti.

Magyar Diabetes Társaság

A nőknél ekkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki fertőzések ennek rizikóját önmagában a terhesség is megnöveliráadásul a toxémia kockázata is fokozott lehet. Kezeletlen esetben megnő a koraszülésa fejlődési rendellenességek rizikója, a baba nagyobb súllyal jöhet világra, ráadásul a szülés körüli komplikációk esélye is fokozódik.

  • Terhességi cukorbetegség fajtái hasnyálmirigy béta sejtjeinek hiperpláziája fennállhat, fokozott inzulinszekréció sem képes biztosítani a normál cukoranyagcserét elmarad a fokozott inzulinszekréció, illetve a béta gesztációs diabetes hiperpláziája sem áll fent, ebben az esetben a magzat nem kap elég tápanyagot előfordulhat az is, hogy a cukoranyagcsere-zavar már a várandósság előtt fent állt, azonban nem ismerték fel várandósság alatt manifesztálódott terhességi diabétesz az édesanya már a várandósság előtt is cukorbeteg volt A várandóság alatt a kismama gesztációs diabétesze, főleg, ha az kezeletlen marad, a magzatra is hatással van, nála is szövődmények alakulhatnak ki, melyek a szülés körülményeit és a baba születés utáni életét is befolyásolhatja.
  • Elizabeth polyakov diabétesz kezelésére
  • A gesztációs diabétesz terhesség során jelentkezik, általában a második vagy a harmadik trimeszterben.

Mindezeken kívül a világrajövetel után a baba átmenetileg infúzióra, cukorpótlásra szorulhat, a hirtelen vércukorszint csökkenés miatt, ráadásul ő is nagyobb eséllyel válik majd cukorbeteggé felnőtt korában. Fontos, hogy a cukorbeteg kismamát gyakrabban szükséges vizsgálni, mind anyagcsere állapot, mind terhességi és magzati állapot szempontjából.

gesztációs diabetes

A cukorbetegség kezelésétől függően hetente-kéthetente indokolt lehet az orvosi vizit a terhesség alatt, de a CTG és az ultrahang vizsgálatok is gyakoribbak lehetnek, mint normál terhesség esetén - magyarázza dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A gesztációs diabétesz és tünetei

A terhességi cukorbetegséget legjobb megelőzni. Olvasson tovább! Fontos azgesztációs diabétesz utánkövetése Érdemes tudni, hogy azok a nők, akik terhességi cukorbetegséggel gesztációs diabetes, azoknál a későbbiekben nagyobb eséllyel alakulhat ki véglegesnek tekinthető cukorbetegség.

Éppen ezért szülést követően vércukor ellenőrzéssel tisztázni kell, hogy a diabétesz vagy annak előállapota a prediabetes megmaradt vagy sem. Amennyiben igazolódik, fennáll a cukorbetegség vagy annak előállapota a prediabetes a terhességet követően is úgy fontos annak további kezelése.