insipidus jelentése magyarul

Insipidus jelentése

Tritonlife BLOG

Az agyalapi mirigy működési zavarai - a vízháztartás zavarai Az agyalapi mirigy működési zavarai - a vízháztartás zavarai Elképesztő szomjúság, folyamatos vágy a hideg vízre, és persze ennek következménye, hogy mindig vécé közelében érzi biztonságban magát az ember… Az ok a vazopresszin antidiuretikus hormon, Insipidus jelentése hiánya, vagy csökkent termelődése. Bár a vizelet kiválasztással van problémánk, urológus helyett tanácsos endokrinológushoz fordulni.

Ő segít megszabadulni a tünetektől. A hormonháztartás legfőbb szabályozója A hormonháztartás legfőbb szabályozója a hipofízis és a hipotalamusz nevű szervecske, mely az agyalapon található kis kamrácskában bújik meg. A vizelet szabályozásáért felelős vazopresszin a hipotalamuszban termelődik, de a hipofízis tárolja, és onnan kerül a véráramba.

  1. Így szabályozza gyomrunk a szomjúságot Alapvetően kétféle oka lehet a diabetes insipidusnak.
  2. Macska cukorbetegség kezelése

Akár egyik, akár másik szervecske sérül, ez hatással lehet a vazopresszin termelésére. Ha túl alacsony a hormonszint, a insipidus jelentése folyamatosan szomjasnak érzi magát, rengeteget iszik, és nagyon sok vizeletet termel a szervezete.

cukorbetegség kezelésére youtube

Ez egyrészt igen megnehezíti az életvitelét, másrészt veszélyeztetheti a kiválasztó szervek épségét, és kiszáradáshoz vezethet. A betegség neve centrális diabétesz inszipidusz. Nem keverendő össze a diabétesz mellitusszal cukorbetegségmely szintén sok folyadékfogyasztással és bőséges vizeletürítéssel jár, de a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon rendellenessége okozza.

Folyamatos szomjúság, mint tünet A centrális diabétesz inszipiduszban szenvedő insipidus jelentése naponta akár liter vizeletet is üríthetnek, a túlzott folyadékveszteség pótlására ugyanennyi folyadékot fogyasztanak.

A beteg akkor is jelentős mennyiségű vizeletet választ ki, ha nem jut elég folyadékhoz, így nagy a veszélye a kiszáradásnak.

a cukorbetegség pitypang égésének kezelése

A betegség lehet öröklött, de gyakoribb, hogy agysérülés, valamilyen sebészeti beavatkozás, daganat károsítja a insipidus jelentése vagy az agyalapi mirigyet. Bizonyos rosszindulatú daganatokhoz és más betegségekhez is társulhat az állapot. A tünetek bármely életkorban megjelenhetnek, fokozatosan, vagy hirtelen.

Vizelet- és vérvizsgálat a pontos diagnózisért A középkorban az orvos megkóstolta a vizeletet: ha édeskés volt, diabetes mellitusról lehetett diabetes connection, ha íztelen, akkor diabetes insipidusról.

kezelése barocamera cukorbetegség

Ma is fontos a két kórállapot elkülönítése, de már más módszerrel méri a szakember a vizelet cukortartalmát. Az endokrinológus legtöbbször folyadékmegvonásos vizsgálatot rendel el, melynek során rendszeresen mérik a vizelet mennyiségét, koncentrációját és a beteg súlyát, vérnyomását. A kapott adatok alapján biztonsággal eldönthető, hogy centrális diabétesz inszipidusz áll-e fönn.

flyer diabetes mellitus typ 2

Ha ez bebizonyosodott, fontos, hogy valamilyen képalkotó eljárás segítségével röntgen, CT, MMRI az orvos megbizonyosodjon róla, nincs-e fizikai eltérés sérülés, daganat, bevérzés a hipofízis vagy a hipotalamusz területén.

A kapott eredmény alapján sebészeti beavatkozás is végezhető. Hormon az orrba Fontos, hogy a beteg ne száradjon ki, mindig annyi folyadékhoz jusson, amennyire szüksége van.

clay diabétesz kezelésére

Sokat javít a helyzeten, hogy ma már orrspray formájában bejuttatható a szervezetbe a vazopresszin hormon bizonyos módosított változata. Más típusú gyógyszeres kezelés is szóba kerülhet. Nagyon fontos, hogy a paciens együttműködjön az orvossal, és a meghatározott insipidus jelentése juttassa a szervezetébe, a meghatározott mennyiségben. Túladagolás esetén áteshetünk a ló másik oldalára: a szervezet kórosan sok vizet fog raktározni, ami fokozott folyadék visszatartáshoz, ödémához vezethet.

a fekélyek kezelése diabetes lábakon