A 3-as típusú cukorbetegség

Krónikus cukorbetegség

Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

Cukorbetegség: a leggyakoribb krónikus betegség - mangoegerszeg.hu

Szerző: WEBBeteg A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, mely a föld lakosságának jelentős részét érinti. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség IDF szerint a világon több mint millió ember szenved cukorbetegségben, melyből millió beteg nincs is diagnosztizálva.

Becsléseik szerint re a cukorbetegek száma millióra nő majd világszerte1. Akár Ön, akár egy barátja vagy családtagja cukorbetegcikkünk segítségével betekintést nyerhet a cukorbetegség néhány kevésbé ismert következményébe, melyek jelentős mértékben befolyásolhatják az egészségét.

Vissza az alapokhoz A cukorbetegség következtében a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem használja fel az inzulint a megfelelő módon. Az inzulin nevű hormon segíti az ételből kinyert glükóz feldolgozását.

Ennek hatására a krónikus cukorbetegség vércukorszintje kórosan megemelkedik.

Hirdetés Nem csak a diagnózis felállítása jelent kihívást — a cukorbetegség számos más egészségügyi kockázatot is eredményezhet. Közismert, hogy a cukorbetegség kezelése elsősorban a vércukorszint méréséből és kontrollálásából áll, krónikus cukorbetegség a cukorbetegséghez társuló egyéb betegségek és állapotok már kevésbé ismertek, melyek közül a legfontosabb a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázata. Tudta, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség?

Cukorbetegség szövődményei és kivizsgálása-Cukorbetegközpont

A 2-es típusú diabétesszel élő betegek esetében szer nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye az krónikus cukorbetegség cukorbetegség képest2,3. Napjainkban a szív-érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében5.

Még ennél is aggasztóbb, hogy mind a 2-es típusú cukorbetegek, mind a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők várható életkora évekkel kevesebb az egészségesekhez képest.

A következő táblázaton jól látható, hogy a nem cukorbeteg emberek akár átlagosan 6 évvel is tovább élhetnek cukorbeteg társaiknál. Ez a hátrány ráadásul a szív-érrendszeri szövődmények kialakulása esetén megduplázódik6. CV: kardiovaszkuláris A 2-es típusú diabéteszben és kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő betegek még mindig évekkel korábban halnak meg egészséges társaikhoz képest.

Krónikus betegségek megelőzése

Minél hamarabb felismerik és megértik a betegek ezt a kockázatot, annál korábban tehetnek lépéseket annak érdekében, hogy javítsák esélyeiket egy szívinfarktussal vagy stroke-al szemben.

Hogyan csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát? Tartsa kordában a testsúlyát! Az egészséges testsúly elérése és fenntartása krónikus cukorbetegség csökkenteni a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Éppen ezért a diétára való gondos odafigyelés kiemelt fontossággal bír.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Lehetőségeihez mérten táplálkozzon egészségesen! Fogyasszon minél kevesebb egészségtelen, előre elkészített és feldolgozott ételt!

a lábak betegsége és kezelése cukorbetegséggel

A cukor és telített zsírok kerülése jelentős mértékben képes a 2-es típusú cukorbetegek állapotát javítani. Ajánlott olyan ételeket készíteni, melyek a szívünkre is jótékony hatással vannak - ilyenek például a hal és a babfélék, a quinoa és a brokkoli is. Érdemes továbbá a reggeli zabkásához egy marék mogyorófélét adni, akár diót vagy mandulát, vagy bármilyen krónikus cukorbetegség maggal vagy bogyós gyümölccsel is gazdagíthatjuk a reggelit.

Idegi fájdalmak, zsibbadások — Neuropátia Az összes neuropátiás megbetegedés egyharmadáért a magas vércukorszint a felelős, mely szövődmény sok esetben hívja fel a figyelmet a cukorbetegség fennállására. A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legösszetettebb és legtöbbeket érintő. Fő megjelenési területe az alsó végtag.

Fontos azonban, hogy először fokozatosan, kis lépésekkel emeljünk be új elemeket a diétás étrendünkbe. Ne felejtsen el mozogni! A testmozgás nem csak profi spottevékenységet jelenthet - a lift helyett a lépcsőzés, a rendszeres séta és a különböző szabadidős tevékenységek, például a kirándulás, szintén hozzájárulhatnak az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához.

A pancreatogén diabétesz

A kezelőorvos segíthet kiválasztani, milyen típusú fizikai aktivitás a legmegfelelőbb a beteg számára, figyelembe véve, hogy mit szeret az illető sportolni, de a heti edzésterv összeállításában is közreműködhet. Hagyja el rossz szokásait! A dohányzás rendkívül káros hatással van a cukorbetegekre, mivel nagymértékben fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ma már számos módja van a cigaretta elhagyásának - érdemes kezelőorvosunk tanácsát kérni a jelenleg ajánlott módszerekről.

Míg egy pohár vörösbor vélhetően még nem ártalmas, addig a túl sok alkohol fogyasztása szintén ugrásszerűen megemelheti a vércukorszintet és akár a cukorbetegségre szedett gyógyszereket hatását is befolyásolhatja.

  1. Cukorbetegség nemiszerv viszketés
  2. Cukorbetegség őssejtek kezelésére
  3. Cukorbetegség diéta diéta diabetes

Éppen ezért érdemes konzultálni kezelőorvosunkkal arra vonatkozóan, hogy a szedett gyógyszerek mellett milyen mennyiségű alkoholfogyasztás megengedett.

A 2-es típusú cukorbetegség kétség kívül súlyos egészségügyi állapot, amely jelentős mértékben befolyásolja az egyén egészségét, és több szervrendszert is károsíthat, de legfőképpen a szívre és az érrendszerre jelent veszélyt.

Bővebben: A cukorbetegség biokémiai-élettani háttere A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat glükózra monoszacharid — köznapi nevén szőlőcukorra — bontja. Ez azt jelenti, hogy minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező.

Az életmódra és a diétás szokásokra odafigyelve, a diabetológussal rendszeresen egyeztetve, a 2-es típusú cukorbetegséggel élők fontos szerepet vállalhatnak saját kezelésükben és állapotuk javításában. Krónikus cukorbetegség 1. International Diabetes Federation.

A cukorbetegség krónikus szövődményei 4/3

IDF Diabetes Atlas, 7th edition. Brussels, Krónikus cukorbetegség Available at: www. Last accessed January 2. Cardiovascular Disease Risk Factors — Diabetes.

kezelése rohanó ujjával cukorbetegség

World Heart Federation website. Last accessed March 3. Short-term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes. Stroke ;38 6 —] 4.

Tartalomjegyzék

DeFronzo RA et al. Nat Rev Dis Primers, ; 5.

cukor diabetes kezelő klub

Morrish NJ et al. Diabetologia, ;S14—21 6.

kezdeti fázisában cukor cukorbetegség tünetei kezelésére

Emerging Risk Factors Collaboration. További kérdéseivel kérjük, hogy forduljon kezelőorvosához. PC-HU Lezárás dátuma: Módosítva: