Vesebetegség: okok és megelőzés - Fresenius Medical Care

Vesebetegség jelei

Mi a krónikus veseelégtelenség?

A legjobb vesebarát ételek A urológiai vesebetegségek vesebetegség jelei a konkrét betegségtől függően nagyon változatosak. Például a daganatoknak rendszerint semmilyen tünete nincs, és az esetek döntő többségében a vesekövek sem okoznak panaszt. Ha a vesekő már becsúszott a vesevezetékbe, már jelentkezhetnek problémák: az általa jelentett vizeletelfolyási akadály görcsös fájdalmat okoz.

A vesemedence-gyulladást deréktáji fájdalom és láz jelzi, de társulhat hozzá véres vizelet is. A belgyógyászati vesebetegségek gyakran nagyon alattomosan, tünetmentesen kezdődnek, nehéz őket felfedezni. Inkább csak a vizelet eltéréseannak habossá válása, abban vér megjelenése jelzi őket. Az arc, pontosabban a szem körüli ödéma ugyancsak árulkodó lehet. Esetleg jelentkezhet vesetáji érzékenység, de ez sem feltétel, sőt a tapasztalatok alapján gyakoribb, hogy a vesebetegeknek inkább a dereka fáj, nem pedig a veséje.

A nem feltűnő tünetek miatt az orvosok gyakran szembesülnek azzal is, hogy a páciensek már előrehaladott vesebetegséggel keresik csak föl őket. Ilyenkor általában egy véletlen rutinellenőrzésen derül ki, hogy a veseműködés károsodott, tünetek nincsenek. Ez a kezelési lehetőségeket egyértelműen rontja, hiszen a gyógyulási esély annál jobb, minél vesebetegség jelei megkezdődik a vesebetegség jelei, vagy legalábbis a gondozás.

vesebetegség jelei

A vesebetegségek diagnózisa A vesebetegségek diagnózisát azok fajtájától függően állítják fel. Általánosságban annyit lehet elmondani, hogy a vizeletvizsgálat komoly támpontot ad, jelzi ugyanis a gyulladást és a gennyvizelést is.

Daganatoknál kiderülhet belőle a vérvizelés is, bár ez nem feltétlen velejárója az ilyen betegségeknek.

Ha a vese beteg

A kövességet szintén jelezheti a vizeletben lévő vér vagy genny. A vizeletüledék vizsgálata és a vizelettenyésztés a fertőzéseknél hasznos, míg a daganatok ultrahang vizsgálattal láthatók jól.

A gyulladások szövődményei, tehát a tályogképződés szintén kimutatható utóbbi vizsgálattal. Daganatoknál, súlyosabb gyulladásoknál vagy a kövesség bizonyos eseteiben ct-vizsgálatra is szükség lehet, míg mésztartalmú köveknél a röntgen is segítheti a diagnózis felállítását.

A vesebetegség tünetei

Előfordul, hogy kimutatásához az egyszerű képalkotó vizsgálat kevés, intravénásan vagy a vesét megszúrva kontrasztanyag beadására is diabétesz készítmények kezelése van.

A vesekárosodások egy részét a vese izotópos vizsgálatával lehet kimutatni. A nefrológiai jellegű vesebetegségek diagnózisának felállítását vesebetegség jelei laborvizsgálatok, vizelet- és vérvizsgálatok segítik. Ez esetben is fontosak a képalkotó vizsgálatok, elsősorban az ultrahang és a röntgen, esetleg a ct, de idetartozhat a vesebiopszia is.

Ezek a diagnosztikai lépések a heveny és a krónikus vesekárosodások diagnózisának felállításához egyaránt szükségesek lehetnek. A beteg vizsgálata során árulkodóak lehetnek az esetleges kiütések és ödémák, ízületi gyulladások vesebetegség jelei érelváltozások is.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Mindezeket megelőzően természetesen föl kell venni a beteg anamnézisét, meg kell tudni, milyen gyógyszereket szed, fordult-e már elő családjában valamilyen vesebetegség. A vesebetegségek kezelése A vesebajok kezelésének mikéntje értelemszerűn az adott betegség típusától vesebetegség jelei. Gyulladásoknál elsősorban antibiotikumokat adnak, bár egy súlyos tályogképződéssel járó gyulladásnál becsövezésre, műtéti kezelésre is vesebetegség jelei lehet. A fejlődési rendellenességek kezelésére elsősorban műtéteket javasolnak.

A vesedialízis a kezelés egyik módja A vesekő vagy spontán távozik, vagy ha nem, akkor lökéshullám-kezeléssel lehet összetörni. Ha erre a beteg nem alkalmas, vagy a kő túl nagy vagy túl kemény, akkor bőrön keresztül, úgynevezett perkután eljárással lehet összetörni és kivenni.

Ha a vesekő vesevezeték felől is megközelíthető, akkor alulról is föl lehet menni érte hajlékony eszközzel.

Vesebetegségek tünetei és kezelése - HáziPatika

Ha ez sem kivitelezhető, akkor laparoszkóppal lehet eltávolítani, nyílt műtétre csak ritkán van szükség. Daganatoknál, ha ez lehetséges, akkor elsősorban nyílt vagy laparoszkópos műtétre van szükség, akár a vese részleges megtartása vagy teljes eltávolítása mellett. Ha a műtét nem végezhető el, akkor rádiófrekvenciás ablációval is történhet a kezelés, de alkalmazható fagyasztásos eljárás és nagy frekvenciájú ultrahangos roncsolás is.

Előrehaladott betegségnél kemoterápiára is szükség lehet. Ez vesebetegség jelei célzott kemoterápiát alkalmaznak, amelyek jórészt csak a beteg sejtekre hatnak. Ha nefrológiai vesebetegségekről van szó, akkor azok kezelése nem csak a vesét érő károsodások minimalizálása vagy visszafordítása miatt fontos, hanem azért is, mert a vesebetegségben szenvedők vesebetegség jelei nem vesebetegségben, hanem annak valamilyen - főképp kardiovaszkuláris - szövődményében halnak meg.

Mi okozza a krónikus veseelégtelenséget?

Ezért kell az ilyen betegségekre különösen nagy gondot fordítani. Vesebetegség jelei vesekárosodás oki kezelése sok esetben valamilyen gyulladáscsökkentő, immunszupresszív kezelést jelent. Ez lehet szteroid gyógyszerek adása, de alkalmazható biológiai terápia is. Ugyancsak az oki kezeléshez tartozhatnak a különböző "vértisztító kezelések", ami lehet például plazmaferezis vagy dialízis. Az előbbi egy átmeneti kezelést jelent, utóbbira viszont rendszeresen szükség van abban az esetben, ha a saját veseműködés már nem elégséges az egyensúlyi állapot fenntartásához.

Egyéb terápiákra általában azért van szükség, hogy a krónikus vesebetegségek szövődményeit ki lehessen védeni. Ez azért fontos, mert magát a krónikus vesebetegséget általában már nem tudják gyógyítani, viszont a szövődmények kockázatát, köztük a kardiovaszkulárisakét mindenképpen tudják csökkenteni.

Emiatt fontos a vérnyomás beállítása, a vesevédő gyógyszerek használata, a vérzsírok, lipidek megfelelő szinten tartása, a koleszterinszint csökkentése diétával és gyógyszerekkel. Cukorbetegségnél fontos a vesebetegség jelei megfelelő beállítása, a vércukorszint alacsonyan tartása.

Mik a vesebetegségek?

A vesebetegséget kísérő anémia kezelése ugyancsak fontos, emiatt szükség lehet a vas pótlására is. A szintén a vesebetegség szövődményeként kialakuló csont- és ásványi anyagcserezavar kezelés ugyancsak fontos, amihez speciális diéta szükséges, illetve olyan vesebetegség jelei, amelyek a mellékpajzsmirigy működésére hatnak. A nem konzervatív kezelési módok közé tartozik a vesepótló kezelés, tehát a dialízis vagy a transzplantáció.

vesebetegség jelei

Ilyesmire akkor van szükség, ha a vese működése már nem képes fenntartani az egyensúlyi állapotot. Ha ilyenkor erről nem gondoskodnak külső beavatkozásokkal, súlyos szövődmények lépnek fel, majd halál is bekövetkezik. A vesepótló kezelés tehát egy életfenntartó kezelést jelent.

vesebetegség jelei

A vesebetegségek gyógyulási esélyei Vesekőnél és -gyulladásnál jellemzően jók a gyógyulási esélyek, ha pedig a daganatokat áttétképződés előtt fedezik fel és sebészileg eltávolítják, akkor a gyógyulás ott is teljes lehet. Ha áttétes a daganat, akkor meggyógyítani a vesebetegség jelei általában már nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel lassítható a betegség előrehaladása.

A heveny vesekárosodás gyógyulási esélyei jobbak, mint a krónikusaké, viszont a betegek sorsát alapvetően nem a vesebetegségek, hanem az egyéb kísérőbetegségek határozzák meg. Maguk a krónikus vesebetegségek általában nem gyógyíthatók, de megfelelő nefrológiai gondozás mellett karbantarthatók, romlásuk lassítható vagy megelőzhető.

Ugyanakkor vannak betegek, akik tartós dialízisre vagy transzplantációra szorulnak. A vesebetegségek megelőzése A vesebetegségek megelőzését megfelelő életmóddal, a felfázás elleni védekezéssel, rendszeres, bőséges folyadékfogyasztással lehet segíteni.

A daganat kockázatát a dohányzás és az elhízás kerülése csökkentheti. A belgyógyászati vesebetegségek megelőzését a rendszeres szűrővizsgálatok - vizeletvizsgálat és laborellenőrzés - mindenképp segíti, hiszen ezzel a problémákat idejében fel lehet fedezni, a kezelést időben meg lehet kezdeni. Másrészt segíti a megelőzést a magas vérnyomás beállítása, a cukorbetegség karbantartása. Emiatt kialakulhat veseelégtelenség. A kő lezárhatja a vesét, ezáltal pedig okozhat vérmérgezést, vagy tönkreteheti a vese működését.

Lehet a vese gyulladásos góc kiindulási pontja is. A nefrológiai vesebetegségeknek ugyancsak lehet vesebetegség jelei vesebetegség jelei, illetve annak következtében magas vérnyomás, vérszegénység, különböző ioneltérések, folyadék-visszatartás, csont- és izomrendszeri eltérések is kialakulhatnak.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szendrői Attila urológusnak és dr.

vesebetegség jelei

Tislér András nefrológusnak.