Diabetologia Hungarica

Atherosclerosis cukorbetegséggel

atherosclerosis cukorbetegséggel

Az intracranialis atherosclerosis kimutatása A cukorbetegek atherosclerosis cukorbetegséggel a kardiovaszkuláris betegségek gyakoribb előfordulása a szerencsétlen valóság. E körbe tartozik az atherosclerosis, melynek későbbi következménye szívinfarktus és stroke lehet.

Koszorúér-bypass műtét: ennyi ideig tart a felépülés A vérben a zsírok természetesen nem atherosclerosis cukorbetegséggel. Ezért szállításukhoz olyan fehérjemolekulákra apolipoproteinek van szükség, melyek egyik vége vízoldékony, a másik pedig zsíroldékony. A zsíroldékony molekulavégek burokba zárják a zsírokat, a vízoldékony végek, melyek a szállító gömb lipoprotein komplex felszínén helyezkednek el, így tartják vizes oldatban a zsírokat. A lipoprotein gömbök más anyagokat, főként antioxidánsokat A- C- E-vitamin, szelén, glutation, glutation reduktáz és lipoportein lipáz enzimek, stb. A HDL-t a máj termeli.

Ismeretes, hogy a diabétesz kapcsán fellépő hyperglykaemiás epizódok, illetve a zsírsavak vérszintjének megemelkedése hatására a szervezet fokozott mennyiségben termeli a protein-kináz-C béta-izoformáját, a Atherosclerosis cukorbetegséggel, egy olyan enzimet, mely szerepet játszik egy sor biológiai folyamatban, és bizonyítottan befolyásolja a szív- és érrendszer működését.

A PKC-béta és az atherosclerosis közötti összefüggések elemzésére kísérleti állatok két csoportját használták.

  • A metabolikus szindróma inzulin rezisztencia szindróma egy olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel diszlipidémia jellemző.
  • Moma receptek a cukorbetegség kezelésére
  • OTSZ Online - Az atherosclerosis alapvető mechanizmusa cukorbetegeknél
  • Alsó végtagi érszűkület gyógyszeres kezelése
  • Cukorbetegség szövődményei és kivizsgálása-Cukorbetegközpont
  • Hogyan függ össze a cukorbetegség a keringési betegségekkel?
  • Érelmeszesedés tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Metabolikus szindróma – Zuborit Kft.

A csoportokat olyan egerek alkották, melyeknek szervezete nem volt képes előállítani az apolipoprotein E-t, azt a lipoproteint, mely eltávolítja a koleszterint és a lipideket a véráramból. E deficitnél atherosclerosis cukorbetegséggel ezek az állatok eleve hajlamosabbak voltak atherosclerosis kialakulására.

atherosclerosis cukorbetegséggel

A két csoport egyikében az állatok szervezete fokozott mennyiségben termelt PKC-bétát az endotéliumban. Mindkét csoport állatai hasonló ütemű testsúlygyarapodást mutattak, és nem tértek el a vérnyomásértékek, valamint a koleszterin- és trigliceridszintek sem.

Abban a csoportban azonban, ahol a PKC-béta szintje emelkedett volt, drasztikusan nagyobb arányban fordult elő érelmeszesedés.

Diabetes-Related Atherosclerosis

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a Kezelésére arthropathiát cukorbetegség gátolja a szervezetnek az atherosclerosis kivédésére irányuló természetes válaszreakcióit, mely normális körülmények között megakadályozza, hogy a zsíros felrakódások a keringésből az ér belső falára tapadjanak ki.

Ennek eredményeként a PKC-bétát fokozott mennyiségben termelő kísérleti állatoknál kétszer akkora mennyiségben keletkeztek ateroszklerotikus plakkok, mint a kontrollcsoport állatainál, és 1,7-szer súlyosabb volt az aorta meszesedése is.

atherosclerosis cukorbetegséggel

Az endotélfal ugyancsak a fokozott fertőzés és gyulladás jeleit mutatta. A kutatók úgy vélik, hogy a súlyosabb formában jelentkező kardiovaszkuláris betegség hátterében részben az áll, hogy a PKC-béta közvetett úton gátolja az antiaterogén nitrogén-monoxid termelődését. A nitrogén-monoxid alapvetően foltos a szív- és érrendszer normális állapotának fenntartásához, mérsékli a szívre háruló terhelést és lassítja a szívfrekvenciát.

A nitrogén-monoxid szintjének csökkenése valójában a kardiovaszkuláris betegségek korai indikátorának tekinthető.

Most, hogy a fokozott mennyiségben termelődő PKC-bétáról bebizonyosodott, hogy súlyosbítja az atherosclerosist, a kutatók azt remélik, hogy a jelenlegieknél jobb módszereket atherosclerosis cukorbetegséggel a cukorbetegek kardiovaszkuláris állapotának javítására, szív- és érrendszeri betegségük kezelésére.

atherosclerosis cukorbetegséggel