A cukorbetegség szemészeti szövődményei

Retinopathia jelentese

Koraszülöttek ideghártya károsodása A koraszülöttek ideghártya károsodása latinul: retinopathia prematurorum, rövidítve ROP olyan szemészeti megbetegedés, amely koraszülöttek szemén alakul ki. Az ideghártya fejlődése normális esetben a magzati élet során a megszületés idejére éppen befejeződik.

cukor cukorbetegség kezelés 1 2 típusú blood keringési rendellenesség diabetes kezelésére

Az ideghártya ereinek fejlődése a tervezett időben történő születés előtt néhány héttel fejeződik csak be. Így a tervezett idő retinopathia jelentese született gyermekek látóhártyája még erezetlen, amely miatt az ideghártya is éretlen marad. A korai megszületést követően a gyermek életben maradása a legfontosabb, ez az elv vezérli az alkalmazott kezeléseket.

cukorbetegek száma magyarországon 2021 ksh cukorbetegség

Az alkalmazott oxigén kezelés szükséges az életben maradáshoz, de sajnos leállítja az ideghártya normális fejlődését. Így az ideghártya érése már nem tud rendesen folytatódni, az ideghártya fejlődése elmarad, és így a látás különböző mértékben károsodhat. Az érellátás nélkül maradt látóhártya területén retinopathia jelentese olyan anyagok képződnek, amelyek nem a normális erek fejlődését retinopathia jelentese elő, hanem kóros erek kialakulását okozzák.

kezelésére csökkenése cukorbetegség cukorbetegség 2 típusú diagnosztikai és kezelési protokollok

Ezek a kóros erek burjánoznak, nem csak az ideghártya síkjában helyezkednek el, hanem benőnek a szemgolyó belsejébe is. Az ideghártya zsugorodását is létrehozhatják, ezzel annak leválását okozva.

Az erek burjánzása következtében olyan vaskos kötőszövet is kialakulhat, amely a szemgolyó elülső részében, a szemlencse mögött feszül ki.

cukorbetegség tünetei és kezelése férfiaknál etiológiája és patogenezise clinic kezelése diagnosztikája cukorbetegség

A koraszülöttek ideghártya károsodása nagyobb valószínűséggel akalul ki, ha a születés a Az ideghártya károsodás mellett egyéb szemészeti szövődmények is felléphetnek. Ilyenek az általában nagyfokú rövidlátás, az ideghártya leválás, a tompalátás, a kancsalság, vagy a zöldhályog. Sajnos ezek a folyamatok gyakran nagyfokú látásromlást, vagy akár vakságot is okozhatnak.

asd a cukorbetegség kezelése uborka cukorbetegeknek

A betegség és következményeinek súlyossága miatt a koraszülöttek szemészeti vizsgálaton szembogár tágításban végzett szemfenék vizsgálaton esnek át a szültés utáni héten belül. Ha a folyamat jelentkezik, akkor az ellenőrzést rendszeres időközönként folytatják, és esetleg kezelés is szóba jöhet. Ha a betegségnek csak a korai előrehaladottsági szinjte áll fent, akkor nem szükséges kezelés.

diabetic foot stages cukorbetegség kezelésére nyálkahártyára

Súlyosabb esetben lézer- vagy fagyasztásos kezelés indokolt. Ezek a kezelések sajnos nem gyógyítják meg a betegség okát, csak a további szövődmények retinopathia jelentese védik ki.

How To Say Bronchiectasis