Vércukormérés kisokos- kinek, mikor, hányszor

Vércukormérés szabályai

Miért fontos az otthoni vércukormérés? A rendszeres otthoni vércukormérés segítségével: Biztosan tudhatjuk, hogy vércukorszintünk a megfelelő tartományban mozog-e, illetve egy esetleges rosszullét mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték. Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia, magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki - ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását.

Kideríthetjük, hogy az egyes ételfajták hogyan befolyásolják vércukorszintünket.

A cukorbetegség szövődményei

Ehhez végezzünk egy-egy mérést evés előtt és vércukormérés szabályai is másfél órával. A kapott értékek függvényében legközelebb már tudni fogjuk, hogyan kell módosítanunk az étkezésünkön.

vércukormérés szabályai népi kezelés a cukorbetegség

Megfigyelhetjük, hogy a különböző testmozgásfajták hogyan hatnak vércukorértékeinkre, így kialakíthatjuk magunknak az optimális mozgásprogramot. A stressz és számtalan betegség emelkedett vércukorértéket okoz. Vércukormérés szabályai ezt is ellenőrizhetjük. Vércukornaplóba feljegyezve és bemutatva, informálhatjuk kezelőorvosunkat a rendelői látogatások között mért értékek alakulásáról, ami nagyban hozzájárul a hatékonyabb terápia kialakításához.

A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát.

Mivel mérjünk a vércukorszintet?

A vércukormérés lépései Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel. Vércukormérés szabályai tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe.

vércukormérés szabályai inzulinrezisztencia krónikus betegség

Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon vércukormérés szabályai csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni.

vércukormérés szabályai diabetes citrom és tojás kezelése

Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, hogy ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé. Készítsük elő a vércukormérőt a használati útmutatóban leírtak alapján. Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával.

vércukormérés szabályai anyatejes baba cukorbetegség

Bizonyos vércukormérők esetében lehetőség van egyéb helyről pl. Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről.

Mikor, hogyan és hányszor kell vércukorszintet mérni? Segítség friss cukorbetegeknek!

Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést. A legtöbb vércukormérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt.

A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba.

Az Accu-Chek Active vércukormérő beállítása és használata

A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit pl. A mért vércukorértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.

Hogyan mérjünk vércukorszintet?

A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak. Extra tippek Legyen szokás a vércukormérésből! Segít az önellenőrzés napi rutinjának kialakításában, ha a mérés időpontját összekötjük egy rendszeres tevékenységgel, például a reggeli készítésével.

vércukormérés szabályai tuberkulózis kezelésére cukorbetegségben szenvedő betegek kezelésére

Ha több ideig vagyunk távol otthonról, vigyük magunkkal a vércukormérőnket, hogy szükség esetén mindig rendelkezésre álljon. Rendszeresen ellenőrizzük a tesztcsíkok lejárati dátumát. Lejárt tesztcsík esetében nagy eséllyel kaphatunk téves eredményeket.

Magyar Diabetes Társaság

Ügyeljünk arra is, hogy a mérőkészülékben mindig az aktuálisan használt tesztcsík kódja legyen beállítva. Időnként vessük össze saját méréseinket a laborlelet eredményével és vizsgáltassuk be vércukormérőnk pontosságát. Forrás: www.